res urbanae 2013

U sklopu projekta res urbanae u 2013.godini održana su tri okrugla stola, na kojima su sudjelovali stručnjaci, građani i akteri priče o ispražnjenim poslovnim lokalima. 

Cilj serije okruglih stolova organiziranih u sklopu projekta Res Urbanae je preispitivanje rezultata kulturno-antropološkog istraživanja fenomena masovnog odumiranja uličnih poslovnih lokala šireg zagrebačkog centra* iz različitih disciplinarnih i transdisciplinarnih perspekiva.

…………………………….

Ispražnjeno u povratu – prvi okrugli stol 

 Multimedijalni institut MaMa / 16.04.2013.

Sudionici: Valentina Gulin Zrnić (Institut za etnologiju i folkloristiku), Jelena Zlatar (Institut za društvena istraživanja), Mislav Žitko (Filozofski fakultet Zagreb)

Moderator: Bojan Mucko (Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja)

photo-2

Na prvom okruglom stolu, fenomen masovnog odumiranja uličnih poslovnih lokala šireg zagrebačkog centra bili su polazišna točka dijaloga sudionika. Nekoliko stotina praznih i (mjestimično) godinama zatvorenih poslovnih lokala, kvartovski su znakovi širih globalnih (recesijskih) i lokalnih (tranzicijskih) procesa, o kojima su sudionici reflektirali iz vlastitih disciplinarnih, odnosno van/institucijskih pozicija. Cilj okruglog stola fokusiranog na zagrebačke praznine je pokušaj uspostave multidisciplinarnog dijaloga – prvog koraka na putu do nužno interdisciplinarnog pristupa  neoliberalnoj transformaciji grada.

pročitajte tekstove antropologinje Valentine Gulin-Zrnić i sociologinje Jelene Zlatar. Uskoro stiže i tekst filozofa Mislava Žitka!

Tekst Valentine Gulin-Zrnić  val  Tekst Jelene Zlatar jelen

……………………………….

Ispražnjeno u povratu – drugi okrugli stol 

 Showroom galerije Nova, Teslina 7 / 27.06.2013.

sudjelovali su

Seniha Grujčić (obrtnica) i Damir Mehkek (postolar), moderirao je Bojan Mucko (Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja).

izlog

U razgovoru s črnomerečkim i trešnjevačkim malim obrtnicima pokušali smo rekonstruirati dramaturgiju odumiranja ulice na temelju obrtničkih iskustva svakodnevnog preživljavanja u klimi neoliberalne transformacije grada

s posebnim fokusom na heterogenost vlasničkih struktura praznih prostora, procese denacionalizacije i tranzicijske „komunikacijske šumove“ na relaciji zakupnici – grad – država.

Počitajte transkript: 2_os_transkript  ili pogledajte video!

……………………

Ispražnjeno u povratu – treći okrugli stol 

Knjižnica i čitaonica Bogdan Ogrizović, Preradovićeva 5 / 27.11.2013.

sudjelovali su

Borislav Doklestić (urbanist), Sonja Leboš (urbana antropologinja), Svibor Jančić (član vijeća Gradske četvrti Maksimir), Jana Špoljar (predsjednica Mjesnog odbora Eugen Kvaternik), moderirao je Bojan Mucko (Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja).

BO_27.11.

Sudionici okruglog stola o problemu diskutiraju iz kulturno-antropološke, politološke i urbanističke perspektive s fokusom na lokalne tranzicijske procese.

Diskusija je bila usmjerena na ulogu gradskih struktura lokalne samoupravne i mjesnih odbora kao potencijalnih generatora revitalizacije gradskog prostornog tkiva.

Uskoro audio snimka sa ovog okruglog stola!

……………….

Osim okruglih stolova, proveli smo opsežno istraživanje o radu lokalne samouprave. Pogledajte tekst o tome objavljen na portalu pogledaj.to.

Pogledajte  ispunjene ankete koje smo uputili članovima lokalne i mjesne samouprave:

upitnik_irena_1      upitnik_svibor      upitnik_jana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: