res urbanae 2015

Projekt res urbanae – Izvještaj o radu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) eksperiment je hibridizacije kulturno-antropološke, kvalitativne metologije s istraživačkim alatima suvremenih umjetničkih praksi, tematski usmjeren na pitanje državne imovine kao kategorije od općeg, javnog interesa.

DUUDI je središnje koordinacijsko tijelo za raspolaganje i upravljanje državnom imovinom. Temeljni plan upravljanja državnim tvrtkama i nekretninama njihova je funkcionalizacija, odnosno prodaja strateški nebitnih. Predstojnik DUUDI-ja od 31.03.2014. upravlja s ukupno 4326 nekretnina (od toga s 1065 poslovnih prostora, 3245 stanova, 8 rezidencijalnih objekata i 8 diplomatsko-konzularnih objekata). Vrijednost ukupne imovine Države procijenjuje se na 31 milijardu eura – po vrijednosti imovine – Država je peta u svijetu iako je realan ekonomski učinak upravljanja tom vrijednošću potpuno minoran, a prava privatizacija tek slijedi.

Mogu li se državna zemljišta i nekretnine (nekadašnje društveno vlasništvo) promišljati kao opće dobro (commons) i postoje li strukturalno dizajnirani kanali kojima građani mogu utjecati na strategije upravljanja, neka su od pitanja koje smo postavljali. Građanska, umjetnička i istraživačka participacija rekonceptualiziraju se kao dio istog procesa.

Tijekom godine pratili smo javne aktivnosti DUUDI-ja pratili smo iz tri različite perspektive: korisničke, legislativne i terenske, a pritom smo koristili različite istraživačke metode posuđene podjednako iz humanističkih istraživačkih praksi (kulturna antropologija, urbani studiji), kao i umjetničkih disciplina (poput situacionizma).

1. Korisnička perspektiva podrazumijeva polustrukturirane intervjue s građanima i građanskim inicijativama koji su sadašnji ili potencijalni korisnici državnih prostora suočeni s cijelim nizom administrativnih i upravljačkih nelogičnosti uzrokovanih ne/radom DUUDI-ja. Rad ureda provjerili smo i neposrednije – komunicirajući sa službenicima preko službenih, formalno određenih komunikacijskih kanala. Formati javnih natječaja, razgledavanja državnih prostora za potencijalne zakupce, internetske javne rasprave, termini konzultacija s građanima, dakle formati deklarativne demokratičnosti sustava, istraživanjem su se analizirali, očuđivali i koristili kao okviri terenskog rada u javnom prostoru (poput institucionalnog dérive-a).

2. Istovremeno proveli smo i analizu legislativnog okvira potrebnog za razumijevanje problematike upravljanja državnom imovinom u potrazi za strukturalnim odrednicama prema kojima je kulturni, socijalni i ekonomski potencijal kategorije državnog (nekad društvenog) podređen neoliberalnim tendencijama proizvodnje i privatizacije prostora.

U finalnoj fazi istraživanja (na tragu smjernica otvorenih korisničkom i legislativnom perspektivnom) organizirali smo javni radni sastanak na kojem smo okupili aktere hrvatske civilne scene s neposrednim iskustvom pregovaranja s DUUDI-jem – predstavnike Zelene Istre, Pulske grupe, Instituta za političkue konomiju, Centra za mirovne studije i Zelene akcije. Tema okruglog stola naznačena je naslovom: “Upravljanje državnom imovinom – u potrazi za javnim dobrom”, a središnje pitanje na koje smo, zajedno s našim gostima, pokušali odgovoritim jest: mogu li se državna zemljišta i nekretnine (nekadašnje društveno vlasništvo) promišljati kao opće dobro (commons) i postoje li strukturalno dizajnirani kanali kojima građani mogu utjecati na strategije upravljanja? Tim otvorenim radnim sastankom započeta je komunikacija koju nastavljamo i izvan projektnih okvira u zagovaračkom smjeru.

3. Terenska perspektiva podrazumijeva istraživanje iz pješačke pozicije na tragu situacionističkih metoda iskustvene resemantizacije urbanog prostora – polustrukturirano lutanje gradom na način koji odstupa od uobičajenih, dominantnih i utilitarnih modela kretanja svakodnevnim gradskim rutama (dérive). Polazište polustrukturiranog lutanja javnim prostorom u Zagrebu i Varaždinu bio je popis lokacija državnih nekretnina koje je tijekom godine DUUDI zainteresiranoj javnosti nudio putem javnih natječaja. Polazište pulskog dérive-a bila je već postojeća karta Pulske grupe “Crveni plan”.

Pogledajte video-zapis otvorenog radnog sastanka (tribine) pod naslovom Upravljanje državnom imovinom, održanog u Kulturno-informativnom centru u Zagrebu, 10.11.2015.godine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: